Soczyste owoce posypuję niezwykłą kruszonką. Ten deser robię szybko, a jest lepszy niż z restauracji
Do tego deseru chętnie wracam latem, gdy świeżych owoców jest do wyboru i koloru. Większość z nich da się bowiem zapiec pod kruszonką, w wyniku czego powstaje słodki przysmak. Uwielbiam połączenie kruchego ciasta i wilgotnego, słodko-kwaśnego wnętrza. A wzbogacona wersja kruszonki sprawia, że całość to po prostu niebo w gębie!
Jakie owoce można zapiec pod kruszonką?
Owoce zapiekane pod kruszonką to deser pochodzący z kuchni brytyjskiej, znany pod nazwą crumble. Do przyrządzenia w ten sposób najlepiej nadają się owoce, które w czasie pieczenia puszczają sok, ale jednocześnie zachowują strukturę. Dobrze więc sprawdzą się tu: jabłka (szczególnie kwaśniejsze, np. antonówki, szara reneta), gruszki, śliwki, brzoskwinie, morele, nektarynki. Można też w ten sposób przygotować owoce mieszanki, np. jabłka połączyć z malinami, gruszki z borówkami, a śliwki z jeżynami.
Jak zrobić owoce zapiekane pod chrupiącą kruszonką?
Przygotowanie tego pysznego deseru jest niezwykle proste. Wybrane owoce trzeba tylko umyć, pokroić na kawałki, wymieszać z cukrem i ewentualnie przyprawami. Teraz należy je przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać warstwą kruszonki i wstawić na ok. 30 minut do gorącego piekarnika. Moje crumble ma niezwykły smak i jest przyjemnie chrupiące, bo do kruszonki dodaję też posiekane orzechy. Koniecznie spróbujcie tej wersji.
Przepis: Owoce zapiekane pod orzechową kruszonką
Brzoskwinie i śliwki zapiekane pod kruszonką z orzechami
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Brytyjska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 350 w każdej porcji
Składniki
- 4 duże brzoskwinie
- 6-8 dojrzałych śliwek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Na kruszonkę:
- 100 g mąki pszennej
- 70 g zimnego masła
- 60 g cukru
- 50 g orzechów pekan, włoskich lub laskowych
- 30 g płatków owsianych
Sposób przygotowania
- Przygotowanie owocówBrzoskwinie umyj, sparz wrzątkiem, obierz i pokrój na cząstki. Śliwki umyj, przekrój na pół, usuń pestki. W misce wymieszaj owoce z cukrem, cynamonem, sokiem z cytryny i mąką ziemniaczaną. Przełóż je do naczynia żaroodpornego.
- Przygotowanie kruszonkiW misce wymieszaj mąkę i cukier. Dodaj zimne masło pokrojone na kawałki i rozcieraj palcami do uzyskania grudkowatej struktury. Wsyp płatki owsiane i posiekane orzechy, lekko wymieszaj. Kruszonką posyp owoce.
- PieczenieNaczynie z owocami i kruszonką wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz ok. 30 minut, aż kruszonka się zrumieni, a owoce puszczą sok.
Jak podać owoce zapiekane pod kruszonką?
Owoce zapiekane pod kruszonką najlepiej smakują podane na ciepło, prosto z piekarnika. Wtedy owoce są soczyste, a kruszonka chrupiąca. Doskonałym dodatkiem do tego przysmaku będzie kulka lodów waniliowych lub śmietankowych albo kleks bitej śmietany. Crumble można też podać z jogurtem naturalnym, sosem waniliowym lub karmelem.